Pirmā tikšanās reize projektā “Learning and Teaching STEM Thinking Skills”

Covid-19 laiks. Mēs esam pieraduši sazināties tūlītējos ziņojumos, sociālajos tīklos, būt klāt ZOOM un MEET, bet tai pašā laikā tas viss bezpersoniski, sms, mēmu fotogrāfijas, video utt.

Visi ir tik ļoti pieraduši pie bezpersoniskuma, ka jau šķiet nepieklājīgi nelikt sirsniņu teikuma beigās, likt smaidošu seju atbildot uz čata ziņu, ESAM pieraduši atbildēt vismaz kaut ko tūlīt un uz sitienu, lai sniegtu atbildi, bet… Kad tad būs dzīvā komunikācija? Komunikācija, kas atturēja daudzus pusgada laikā no tikšanām, projektu realizācijas, čalām un iespējām vienkārši BŪT?  Un ko tālāk ar projektu “Learning and Teaching STEM Thinking Skills”?

Nu lūk, vasaras spilgtākie, aizraujošākie, neaizmirstamākie mirkļi. Mēs, tāpat kā jūs, ar nepacietību gaidījām tikšanos. Un tā notika!”Kad?” – 2022.gada 11.jūlijā.“Kur?” – Latvijā. Vidzemē. Saulkrastos 😊 Tikšanās vietas norisei izmantojot starptautiskās vasaras nometnes KLASIKA “pasauli”, organizējot projekta maiņu “Zinātnes enerģija — ja nu…?”, citādāk sakot STEM radošums. Katram no mums ir miljons jautājumu par visu un ne par ko?! Vai esam kādreiz aizdomājušies: kā rakstīt šifrētus ziņojumus? Vai ir iespējams lasīt cita cilvēka domas? Kā pagatavot “dzīvas” smiltis? Kā iemācīties domāt deduktīvi? Kā pareizi fokusēties un noteikt fokusu? Kā darbojas melu detektors? Eksperimentēt? Vai saklausīt nakts pasaku pie jūras? Vai elpot priežu meža gaisa un ēst dabas produktu mellenes? Tas viss ir “liela noslēpumu kaste”, kuru atvērām kopā un atradām tajā noderīgus trikus, spiegu lietas, aizraujošas ilūzijas un pārdabiskas spējas, kā arī eksperimentu aprakstus, rīkus u.c.! Projekta maiņas laikā: pildījām un čekojām aizraujošus testus, bijām un paši darbojāmies radošajās STEM laboratorijās; iesaistījāmies āra spēlēs, kā arī spēles komunikācijas prasmju attīstīšanai; esam kopā ar Zinātnes teātri eksperimentējuši; katru vakara pirms miega foršas čaliņas; iepazinuši Vecrīgu, Siguldu, Saulkrastus un Valmieru,  un pats galvenais jaunie draugi un savstarpējā komunikācija ar Somijas, Lietuvas, Igaunijas un Latvijas jauniešiem un kolēģiem.

Šī pirmā projekta tikšanās reize nu jau ir aiz muguras, pilna ar viskrāsainakajām emocijām, atmiņām, jauniem draugiem no Pasvalio Svalios proģimnāzijas, Pasvalio Petro Vileišio ģimnāzijas, Kohtla-Järve Slaavi Põhikool, IN Eduexport oy un Valmieras 2.vidusskolas, un labu garastāvokli piepildīta!

Kad uzzināts gana daudz, sākām domāt par otro tikšanās reizi, un ir lemts tikties augustā Somijā, izzinot somu izglītības sistēmu, STEM skolas, metodikas un paskatīties, kā somi uzsāk mācību gadu 11. augustā.

Projekta tikšanās rīkotāji saka paldies starptautiskai vasaras nometnei “KLASIKA”, un visiem partneriem, kas iesaistījās darbā un, pēc jauniešu sacītā: “”Visforšākais vasaras piedzīvojums, gribas vēl…”.

WordPress Appliance - Powered by TurnKey Linux